ЧКФКЕП :: Екскурсія на провідні підприємства

Складно стати гарним підприємцем та управлінцем тому, хто не знайомий з усією специфікою роботи підприємства. Адже, яким чином можна організувати виробництво, розраховувати об’єм закупівель та обсяги продажів, як налагодити роботу із персоналом, якщо не маєш уявлення про алгоритми планування, виготовлення та продажу продукції.

Тому екскурсії на виробничо – торговельні  підприємства відкривають майбутнім підприємцям  багато секретів, «лайфхаків» та кейсових рішень успішного ведення бізнесу, які не знайдеш у книгах.

22 вересня 2023 року студенти Чернівецького кооперативного фахового коледжу економіки і права, спеціальності «076 Підприємництво та торгівля» разом з викладачем Вікторією Коваленко відвідали успішні виробничо - торговельні підприємства: Буковинську сироварню-кооператив  «Добрі газди» Глибоцької ОТГ та підприємство «Мивіра» Михайлівського апітерапевтичного оздоровчого комплексу.

Сироварня входить до кооперативу «Добрі Ґазди», власниками якого є понад 30 мешканців Михайлівки та навколишніх сіл.  Буковинську сироварню- кооператив  «Добрі газди» с. Михайлівка Глибоцької ОТГ було створено за допомогою фінансування Австрійської агенції розвитку за сприяння програми розвитку ООН. За допомогою грантових коштів закупили усе необхідне обладнання для варки твердих і м'яких сирів, а з місцевого бюджету виділили 1,5 мільйони гривень на реконструкцію приміщення.

Під час екскурсії студенти мали можливість ознайомитися з виробничим процесами  підприємств та переконатися, що вони побудовані на новітніх технологіях і обладнанні та засновані на принципах ХАССП. Зокрема студенти побували у варильному цеху, ознайомилися із технологією виготовлення сирів, асортиментом продукції (тверді і м'які сири, сметана, кефір та інші молоко-продукти). Сирна продукція виготовляється за трьома основними рецептами – італійська качотта, голландська гауда і австрійський бергкезе. Кожному виду дали свою, буковинську, назву.

Коли в фірмові та інші магазини міста Чернівці потрапляє продукція з кооперативу, її розбирають протягом години.

Фахівці компанії - менеджери з виробництва розповіли студентам про свою роботу, плани та проекти кооперативу  «Добрі газди».

На підприємстві облаштували дегустаційну залу, де студенти спостерігали за процесом сироваріння, скуштували – продегустували різні види сиру.

На підприємстві «Мивіра» Михайлівського апітерапевтичного оздоровчого комплексу студенти ознайомились з особливостями створення даного підприємства, його послугами. Ознайомились з особливостями життєдіяльності бджолиної сім"ї, з інструментами пасічника, побачили як викачують мед та відвідали музей бджільництва та старожитностей. Музей розташований на двох поверхах і має чимало тематичних відділів: інструменти пасічника, вулики, медогонки, експонати побуту попередніх поколінь, вишиванки та вишиті картини, колекція вишитих рушників та багато іншого.

Під час відвідання підприємства «Мивіра» студенти продегустували  мед з трав’яним чаєм і печивом, а також мали змогу поставити запитання фахівцям щодо особливостей організаційної побудови підприємств, внутрішнього і зовнішнього середовища його функціонування, на які отримали вичерпні та цікаві відповіді. На завершення зустрічі студентам була надана можливість придбати продукцію за цінами виробника.

Організована екскурсія - цікава, пізнавальна та  надала можливість «занурити» студентів у реальні умови функціонування сучасних  вітчизняних підприємств.

Таким чином, проведення практичних заходів в освітньому процесі дає змогу ознайомитися з інноваційними технологіями організації виробничого процесу, оцінити технологічні потужності та сучасні методи управління, що в комплексі забезпечує успішну діяльність підприємства. 

View the embedded image gallery online at:
http://college.cv.ua/937-2023-09-29-pidpr#sigProGalleria635105ac73